Pasning af blomster kan være en gåde. For at få din buket til at stråle så længe som muligt, skal du klargøre en ren vase med holdbarhedsmiddel og lunkent vand. Det er vigtigt, at blomsterne sættes i vasen med det samme, så snitfladerne ikke udtørrer. Blomsterne skal have frisk vand hver dag, og det kan være en fordel løbende at give blomsterne et frisk snit, så holder de sig flotte i længere tid.
Dekorationer skal dagligt have en efterfyldning af vand, og man kan med fordel skifte de blomster, der ikke er friske længere.
Der er ikke noget entydigt svar, når det kommer til holdbarheden af sammenplantninger. Derfor kan det være en fordel at spørge i butikken, så du kan få de bedste råd og vejledning til pasning af blomster i sammenplantninger, og dermed mest glæde af dine blomster.
Selvom planter får en god behandling, kan de stadig få sygdomme og skadedyr. Virus og sæbeangreb kan ofte være vanskelige at få bugt med, og vores bedste råd er desværre at smide planten ud, før den smitter de andre planter. Der kan dog købes midler, hvormed man kan bekæmpe skadedyr, men en plante kan også mistrives uden at være syg.
Nedenfor fortæller vi, hvad du kan gøre, hvis dine planter ikke udvikler sig, som du ønsker. Der kan ofte være flere grunde til, at blomster udvikler sig negativt. Det er vigtigt, at du overvejer, hvordan du har behandlet planterne og laver ændringer ud fra dette. Finder du ingen årsag til, at din plante skulle udvikle sig forkert, er du velkommen til at medbringe den i butikken, så vores fagfolk kan hjælpe dig med tips og råd til pasning af blomster.
Hænger din plante med hovedet, mangler den som regel vand – specielt om sommeren. Ofte kan for høje temperaturer og for meget lys få planten til at mistrives, men for meget vanding kan også være et problem, derfor er det utrolig vigtigt at overveje plantens vandmængde og placering.
Brune pletter på blade forekommer ofte, på grund af for lave temperaturer indendørs, men det kan også skyldes, at planten har fået direkte sollys. Vanddråber som ligger på bladene kan virke som en lup og give brændemærker. Brune blade kan også skyldes kalkmangel, eller for meget gødning, og får din plante brune bladspidser betyder det, at planten får for lidt vand.
Når de gule blade fortsat hænger på stilken, tyder det på, at vandet er for hårdt, eller at jorden er blevet sur, og i så fald bør planten omplantes. Små, gule blade kan skyldes generel mangel på næring, mens gule kanter på bladene kan betyde mangel på fugtighed.
Det er naturligt, at blade bliver gule og falder af planterne, men mister planten mange blade, kan det skyldes en pludselig forandring i plantens miljø, som eksempelvis hyppig temperaturskift, eller træk, men det kan også skyldes tørre rødder eller overvanding. Hvis det er de nederste blade, som falder af, kan det skyldes for lidt lys, eller for stærk varme, eksempelvis fra en radiator.
Vil blomsterne på din plante ikke komme frem, kan planten have fået for meget næring. Nogle planter skal beskæres ofte, før blomsterne trives bedst, mens andre bare er længere tid om at blomstre. For at opnå de bedste betingelser for blomstring, skal man overveje pasning af blomster – temperaturen, vanding og luftfugtigheden, da nogle blomster ikke kan tåle for tør luft.
Det er normalt, at planterne kun vokser lidt om vinteren, men det kan også skyldes for meget vand, eller utilstrækkeligt med næring i vækstperioden, mens en anden årsag kan være for lidt lys, eller for dårlig plads til rødderne.
Levende planter og blomster behøver omsorg for at trives. At have grønne fingre er ikke en medfødt evne, men mere et udtryk for viljen til at passe sine planter. Er man opmærksom på planternes behov og behandler dem derefter, vil de give dig varig glæde, og i sidste ende bidrage til et bedre indeklima.